HANGİ EKMEK

HANGİ EKMEK

     Beslenmemizde ekmeğin büyük rolü vardır. Aslında biz bir tarım toplumuyuz. Kültürümüz, yetişme tarzımız, gün içinde kurduğumuz cümleler bile dönüp dolaşıp ekmeğe gelmektedir. Ekmek yemezsen doymazsın cümlesi ile büyüdük derken ekmek parası için didinip dururuz. Bu kadar içimizde olan ekmeği beslenmenizden de çıkartmanız olmaz. Kodlarımızda var. 😊 Burada önemli olan markete veya fırına girdiğinizde hangi ekmeği satın almalısınız veya evde hangi tür ekmeği yapmalısınız?

 

     Ekmekten önce buğdaya değinmek istiyorum. Buğday kısaca ve basit olarak 3 kısımdan oluşur.

  1. Tohum – Ruşeym (Çekirdek kısmıdır, zengin içeriğe sahiptir. Omega-3, omega-6 faydalı yağ asitleri, E vitamini, bazı B grubu vitaminleri içerir)
  2. Endosperm (Esas büyük (%80 yer kaplayan) enerjiyi veren, dolgu kısmıdır. Karbonhidrat, nişasta, protein ve az miktarda B grubu vitamin içerir)
  3. Kepek (Posa yani lif açısından zengin kabuk kısmıdır. Posa, B grubu vitaminleri, fitokimyasalları, mineralleri ve proteini içerir)

Bu buğday tanesi işleme girer ve una dönüşür.

Beyaz ekmekte çekirdek ve kepek ayıklanır sadece nişastalı endosperm kalır. Yüksek bir besleyiciliği yoktur. Vitamin, mineral, lif içermez. Sindirimi çok hızlı olur. Yüksek oranda nişasta içeriği nedeniyle hızlı emilir ve kan şekerinizi hızlı yükseltir. Dengeli yükselmeyen kan şekeri daha sonra hızlıca acıkmanıza neden olur.

Tam buğday ekmeğinde adı da üzerinde olduğu gibi buğdayın tamamı kullanılır. Üretilen un içerisinde vitamin, mineral, lif, sağlıklı yağlar bulunur. Sindirimi daha uzundur. Hemen acıktırmaz üzerine tokluk sağlar. Üstelik bağırsakların da çalışmasını sağlayan lif kaynağıdır.

Tam tahıllı ekmeklerde ise işin içerisine başka tahıllar da eklenir. Yulaf, arpa, mısır çavdar gibi başka tahıllar da karıştırılır.

Bir tahılın hayatımızda sağlıklı yer edinmesi için onun tamamından yararlanmak gereklidir. Bir ekmeğin sağlıklı olması için diyet lifi içermesi, düşük glisemik indekse sahip olması, vitamin-mineralleri barındırması gerekmektedir. Diyabet, kolesterol, obezite gibi hastalıklara karşı korunmada porsiyonlarına dikkat ederek kişisel ihtiyacınız kadar ekmeği veya ekmek değişimini tüketerek beslenmenize dolayısıyla vücudunuza lif, vitamin ve mineralleri, proteini, sağlıklı yağları kazandırmış olursunuz.

Artık markete gittiğinizde ekmekler arasında seçim yaparken, etiketlere bakmanızı, ekmeğin içeriğinde neler olduğunu bu bakış açısı ile incelemenizi tavsiye ederim. Küçük bir ip ucu daha. İçindekiler kısmında her zaman ürünün içinde bulunan maddeler miktar açısından en çok bulunandan daha az bulunana göre sıralanır. İlk sıralarda ‘’tam’’ ‘’bütün’’ kelimelerini aramakta fayda var. Markalar arasında seçim yaparken ise ben en yüksek lif içeriği olanı tercih ediyorum. Tabii ki katkı maddelerini, şeker ilavesi olup olmadığını da kontrol ediniz. 😊

Ücretsiz ön değerlendirme sonrası danışmanlık almak ister misiniz?

Size nasıl yardımcı olabilirim?