KONSTİPASYON (KABIZLIK)

KONSTİPASYON (KABIZLIK)

   Zor veya azalmış bağırsak hareketleri ile karakteriz olan kabızlık günümüzde artık tabiri caiz ise salgın haline geldi. Ayrıca yaşam kalitesinde, gün içerisinde fiziksel ve mental durumda bile olumsuz etkilere neden olan bir halk sağlığı problemidir. Şehirleşme ile değişen ve hızlanan yemek alışkanlıkları, hareket azlığı, yetersiz su alımı, diyet lifi eksikliği başlıca kabızlık nedenlerinden bazılarıdır Bunlara ek kullanılan ilaçlar, bir hastalığa bağlı olarak gelişen sekonder kabızlık, anatomik nedenler, fizyolojik anomali veya fonsiyonel (organik olmayan sebepli) olmak üzere birçok faktörden kaynaklı kabızlık olabilmektedir.

    Kişiden kişiye de değişmekle beraber kabızlık seyrek bağırsak hareketliliğini ve sert dışkılamayı ifade etmektedir. Haftada 2-3 kezden az olması ise genel anlamda seyrek bir dışkılama olduğunu göstermektedir. Dışkılama sayısı tek başına bir kriter olarak görülmemektedir. Lavaboda uzun süre vakit geçirmek durumunda kalma, tam boşaltım gerçekleşmeme hissi, sert ve topak dışkılama, süreçte fazla zorlanma gibi ek kriterler de değerlendirilmektedir.

     Öncelikle kabızlıkta sebebin doktor tarafından teşhis edilmesi, tedavi planı uygulanması ve çözüm geliştirilmesi gerekmektedir. Doğru ve sürdürülebilir bir tedavi veya çözüm uygulanmadığı sürece sadece kısa vadede çözüm gibi görülen kişinin kendi başına karar vererek aldığı ve uzun süre kullanılan laksatifler bağırsaklarda hasara ve tembelliğe neden olarak kabızlık için bir kısır döngü oluşturmaktadır. Doktorunuza danışmadan her hastalıkta olduğu gibi bu konuda da ilaç kullanmayınız.

     Kabızlık teşhisi konulduğunda tıbbi tedaviye ek olarak diyet tedavisi de takip edilmelidir. Diyetin ve yaşam tarzı değişikliği çoğu zaman olumlu sonuç sağlamaktadır. Tedavide ilk olarak su-diyet-egzersiz- önemi hasta bilgilendirilmesi sağlanmaktadır. Bu teşhis aldıysanız veya daha rahat ve sağlıklı bir boşaltım süreci yaşamak istiyorsanız dikkat etmeniz gerek bazı yaşam tarzı değişikliklerinden ve doğru beslenme noktalarından bahsedeceğim.

 Kabızlık ile mücadelede dikkat edilmesi gerekenler;

  • Sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinilmeli ve bağırsak florasının iyileştirilmeli.
  • Probiyotik kaynaklar ile sindirim desteklenmeli, bağırsak mikrobiyotasında faydalı bakteriler artırılmalıdır. (Probiyotik tüketiminde doğal yol ve takviyeler için doktor ve diyetisyeninize danışınız)
  • Diyette çözünebilir ve çözünülmez diyet posası (sebzeler, meyveler, baklagiller, tam tahıllar) artırılmalıdır.
  • Beslenme saatleri bir düzen içinde oluşturulmalı ve uygulanmalıdır.
  • Rafine şeker, işlenmiş gıda (salam, sosis vb.), fast food yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Günlük kişinin gereksinimi olan su tüketimi artırılarak bağırsaklardan geçiş kolaylaştırılmalıdır.
  • Koyu çay ve kahve tüketiminin azaltılmalıdır. Çay ve kahve sonrası su içerek diüretik etki dengelenmelidir.
  • Düzenli fiziksel hareket, yürüyüş ile bağırsak hareketliliği desteklenmelidir.
  • Yemekler çokça çiğnenmeli ve yavaş yenilmelidir. Sindirim ve emilim açısından ağızda mekanik parçalama tam olmalı ki mide ve bağırsakların işlemi kolaylaşsın.
  • Yapılan çalışmalar karın masajının bağırsak hareketliliğini artırabildiği, peristatilzmi uyardığı, dışkının kolondan geçiş süresini kısaltabildiğini, bağırsak hareketliliğinin sıklığını artırdığı böylelikle de rahatsızlık ve ağrı hissinin azalabileceğini göstermiştir. Üstelik tedavide masrafı olmayan, kişinin kendisinin yapabileceği, yan etkisi bulunmayan güvenilir bir destek yöntem olarak görülmektedir.
  • Postgrandiyal hareketlilikten faydalanmak için özelikle kahvaltı veya yemek sonrasında tuvalet ihtiyacı olmasa bile bağırsak eğitimi sağlanması adına fırsat bulabiliyor iseniz kendinize vakit ayırarak bağırsak eğitimi sağlanmalıdır.

 

Kabızlık önleyici ve tedavi edici daha ayrıntılı diyet programı ve detaylı bilgi almak için aşağıda bulunan formu doldurabilir veya mesaj bırakabilirsiniz.

Sağlıklı yaşam tarzı değişikliğine rağmen düzelmeyen ileri seviye kabızlık problemi için mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Tıbbi bir problemin habercisi olabilecek bir bağırsak sorunu için detaylı değerlendirme talep ediniz.

 

 

 

 

Ücretsiz ön değerlendirme sonrası danışmanlık almak ister misiniz?

Size nasıl yardımcı olabilirim?